کره چشم درون محفظه استخوانی به نام اربیت یا کاسه چشم قرار دارد، حجم کاسه چشم در بالغین حدود ۳۰ میلی لیتر است و هفت استخوان در ایجاد جداره های آن نقش دازند. کره ی چشم فقط یک پنجم فضای کاسه چشمی را اشغال کرده و بقیه فضای آن را چربی و عضلات خارج چشمی را پر میکنند.
پلک ها در حقیقت ساختمان های تمایز یافته ای از جنس پوست و عضلات زیر پوستی هستند که محافظت از چشم را بر عهده دارند همچنین مژه ها مثل یک صافی از ورود گرد و غبار و ذرات مختلف به داخل چشم جلوگیری می کنند.
ملتحمه یک غشا مخاطی نازک، شفاف و محافظ که داخل پلک و روی سفیدی چشم (صلبیه) را میپوشاند. ترشحات این بافت مخاطی سطح چشم را لغزنده نگاه میدارد که منجر به حرکت آسان چشم در تمام جهات میشود.
قرنیه پنجره شفاف جلوی چشم، که از این در گاه میتوان قسمت های داخلی تر چشم مثل عنبیه و مردمک را دید، هر کدورت و عدم تقارن در قرنیه منجر به تاری دید میگردد.
عنبیه همان بخش رنگی چشم افراد است، در وسط عنبیه مردمک چشم وجود دارد که میزان نور ورودی به ساختمان چشم را کنترل میکند. فضای بین قرنیه و عنبیه اتاق قدامی نام دارد که با مایعی به نام زلالیه پر میشود، زلالیه وظیفه ی شستشو و تغذیه ی بافت های داخلی چشم را دارد.
عدسی چشم یک ساختمان شفاف و محدب الطرفین است که در متمرکز کردن نور روی شبکیه به قرنیه کمک میکند. ضخامت عدسی بسته به فاصله شی از چشم تغییر میکند.
زجاجیه فضای پشت عدسی تا سطح شبکیه را پر میکند و به چشم شکل میدهد، با افزایش سن ساختمان ژله مانند شبکیه تغییر میکند.
شبکیه یک لایه نازک، حساس به نور، نیمه شفاف و چند لایه از بافت عصبی است، پرتوهای نوری که به شبکیه برخورد می کنند به پیام های عصبی تبدیل شده و از طریق عصب بینایی به مغز منتقل می شوند و در مغز تفسیر می شوند.
پرده نازک سیاه رنگی به نام مشیمیه، شبکیه را احاطه کرده و این لایه ی پر از رگ خونی ، وظیفه ی رساندن مواد غذایی به شبکیه را دارد. رنگ تیره ی این لایه از انعکاس نور در چشم جلو گیری کرده و منجر به دید واضح تری میشود.
صلبیه همان بخش سفیدی محکم چشم است که دور تا دور کره ی چشم به جز قرنیه را میپوشاند.
عصب بینایی رابط چشم و مغز است و از طریق سوراخی در استخوان پروانه ای از چشم خارج و به مغز میرود.
عضلات خارج چشمی، بین کره ی چشم و کاسه ی چشم وظیفه ی حرکت چشم در تمام جهات را دارند ، مسئول این حرکات شش عضله در هر کدام از کاسه های چشمی است.
آناتومی چشم
۰۹
مهر